'De jeugd wil niet anders'

Nederlandse hiphopfilms zijn in

Nederlandse hiphop is 'cool'. Zoals rapper Brainpower zegt in Dutch Touch: 'De jeugd wil niet meer anders man.' Dus kunnen jongeren deze kerstvakantie maar liefst drie keer naar een Nederlandse hiphopfilm.

Afblijven, gebaseerd op het gelijknamige boek van Carry Slee, is het verhaal van de 15-jarige Melissa. Hoewel ze van hiphopmuziek houdt, mag ze van haar vader alleen naar klassieke muziek luisteren. Dus volgt ze haar hiphopdanslessen stiekem. Wanneer blijkt dat ze talent heeft, mag ze in een videoclip van Brainpower meedansen. Daar komt ze in aanraking met drank en drugs.

Hiphopformatie Opgezwolle brengt op 17 december in het Zwolse poppodium Hedon de eerste Nederlandse albumfilm Eigen wereld uit, een film waarvan het verhaal is gebaseerd op de teksten van een bijbehorend album. De film wordt op 22 december ook op televisie uitgezonden door de VPRO.

Eigen wereld is het verhaal van bejaardenverzorger Gerrit (Cees Geel), die een obsessie heeft voor drie demente patiënten. Dit drietal vormde in hun jongere jaren de band Opgezwolle, waarvan de muziek van grote invloed op Gerrits jeugd is geweest.

Vanaf 14 december draait de documentaire Dutch Touch in de bioscoop. De film geeft een kijk op de Nederlandse hiphopcultuur door de ogen van drie MC's: de commercieel succesvolle Brainpower, de underground opererende Duvel uit Rotterdam en de Amsterdamse Jay Colin.