Yannick van de Velde genomineerd voor Young Artist Award

In de voetsporen van DiCaprio?

De Nederlandse acteur Yannick van de Velde is voor zijn hoofdrol in de jeugdfilm In Oranje genomineerd voor de Amerikaanse Young Artist Award, de Oscar voor jonge acteurs. Dat heeft distributeur A-Film vrijdag bekendgemaakt.

Het is voor het eerst dat een Nederlandse acteur voor de prijs in aanmerking komt. De Young Artist Awards worden uitgereikt aan acteurs onder de achttien. De ceremonie vindt dit jaar voor de 26e keer plaats. In het verleden kregen onder meer sterren als Reese Witherspoon, Christina Ricci, Leonardio DiCaprio en Elijah Wood de prijs.

De prijs voor beste buitenlandse jeugdacteur wordt overigens voor het eerst uitgereikt. De 15-jarige Yannick van de Velde neemt het op tegen acteurs uit Canada, Frankrijk en Japan. In Oranje kwam in aanmerking voor de nominatie omdat de film eind oktober te zien was op het International Children's Film Festival in Chicago.

In Oranje trok in Nederland 200.000 bezoekers. De film won eerder al prijzen op international jeugdfilmfestivals in onder meer Hamburg en Brugge. Op dit moment wordt gewerkt aan zowel een Duitse als een Belgische remake van de film en zijn de onderhandelingen gaande voor een Engelse, een Spaanse en Franse versie.

(Bron: ANP)