War of the Worlds scoort goed

Maar malaise in Hollywood houdt aan

Steven Spielbergs War of the Worlds is zowel in de Verenigde Staten als elders een groot succes. De Amerikaanse opbrengst na zes dagen is ruim 113 miljoen dollar. In Japan had de film een recordopbrengst van 15,5 miljoen dollar. In Nederland is War of the Worlds ook verreweg de best bezochte film, met een opbrengst tot nu toe van zo'n 1,3 miljoen euro.

Het succes van War of the Worlds in het Independence Day-weekeinde bleef in Amerika wel achter bij Spider-Man 2, dat vorig jaar in de eerste vijf dagen bijna vijftig miljoen dollar meer opbracht dan Spielbergs film nu. En ook de nieuwste Star Wars-film Revenge of the Sith was nog een stuk succesvoller dan War of the Worlds.

War of the Worlds heeft -evenmin als Revenge of the Sith - het dal waarin Hollywood zich bevindt, kunnen verhelpen. De box office- malaise houdt nu al negentien weken aan, met kassa-opbrengsten die ruim lager liggen dan vergelijkbare perioden in vorige jaren. Het Independencd Day-weekend bracht dit jaar 25 procent minder op dan vorig jaar. De malaise is erger dan in 1985, toen het dal 17 weekeindes duurde.

Volgens deskundigen wordt het, hoe langer de crisis aanhoudt, steeds moeilijker voor Hollywood om uit het dal te kruipen. 'Omdat er nu veel aandacht is voor de malaise, ontstaat er een negatief beeld,' zegt Paul Dergarabedian van het bedrijf Exhibitor Relations, dat de bioscoopkassa-opbrengsten bijhoudt. 'Het bevestigt mensen in hun redenen om niet naar de bioscoop te gaan, zoals de hoge prijzen van kaartjes.'

( Bron: AP)