Verhoeven verfilmt detective

'Basic Instinct in negentiende eeuw'

Regisseur Paul Verhoeven gaat dit najaar de Russische roman The Winter Queen van auteur Boris Akunin verfilmen. Dat meldde de Amerikaanse producent Seven Arts Pictures dinsdag. De opnames vinden plaats in Sint Petersburg en Engeland en beginnen in september.

Het boek is de eerste in een reeks van elf over detective Erast Fandorin. Verhoeven heeft opties op de eerste drie boeken. Een zegsvrouw van producent Seven Arts zegt dat de maatschappij openstaat voor meer verfilmingen als The Winter Queen een succes blijkt.

Het verhaal speelt in 1876 en gaat over de zoon van een Moskouse grootindustrieel die zelfmoord pleegt. Detective Fandorin wordt op de zaak gezet en stuit op een wereldwijde samenzwering van vileine vrouwen. Verhoeven omschrijft het verhaal zelf als 'Basic Instinct in de negentiende eeuw'.

Het budget van The Winter Queen bedraagt 35 miljoen euro. De film wordt gefinancierd door Seven Arts en een Russische coproducent. Acteurs zijn nog niet bekend. Het scenario komt van Gerard Soeteman, die eerder met Verhoeven successen als Turks Fruit (1973), Soldaat van Oranje (1977), Spetters (1980), De Vierde Man (1983) en Flesh + Blood (1985) maakte. The Winter Queen moet eind 2006 in de bioscoop te zien zijn.

Verhoevens naam is eveneens gekoppeld aan het project Beast of Bataan, dat zich afspeelt in de Tweede Wereldoorlog en gebaseerd is op het boek A Trial of Generals van Lawrence Taylor.

In Cannes werd bekend dat de opnamen van Zwartboek, Verhoevens eerste Nederlandse film sinds twintig jaar, beginnen op 15 augustus. Het is een Nederlands-Duits-Engelse coproductie, met een budget van 14 miljoen euro.

(Bron: o.m. ANP)