Van Ammelrooy in Amerikaanse film

61-jarige actrice dankt rol aan regisseur Agresti

De Nederlandse actrice Willeke van Ammelrooy maakt binnenkort haar Amerikaanse acteerdebuut. Dat heeft zij dinsdag gezegd. De dan 61-jarige Van Ammelrooy vertolkt de moeder van filmster Sandra Bullock in Il Mare van regisseur Alejandro Agresti.

De opnames vinden plaats in de Verenigde Staten en beginnen volgende maand. ' Het blijft een Amerikaanse film: zolang je niet op de set staat, is niets zeker ,' blijft de actrice voorzichtig. 'Maar ik heb mijn visum aangevraagd en ben me heel hard aan het voorbereiden op de rol.' De film vertelt over een arts (Keanu Reeves) en een architect (Sandra Bullock) die na elkaar in hetzelfde huis wonen en verliefd op elkaar worden.

'Over mijn rol kan ik niet zoveel zeggen,' verontschuldigt Van Ammelrooy zich. 'Al zitten er meer haken en ogen aan de moederrol dan je op het eerste gezicht verwacht.' De van oorsprong Argentijnse regissseur Alejandro Agresti wilde de Nederlandse actrice per se voor de rol hebben.

'Hij heeft moeten praten als Brugman. Het is een groot, duur project: dan zijn Amerikaanse producenten niet happig op oudere, onbekende Nederlandse actrices in sleutelrollen. Ik beschouw het ook als een onverwacht cadeautje dat me in de schoot geworpen is. Ik ga er vooral erg van genieten.'

Van Ammelrooy trok in Hollywood de aandacht toen in 1996 de film Antonia, waarin zij de hoofdrol vertolkte, een Oscar voor beste buitenlandse productie won. Regisseur Agresti werkte al eerder met haar samen in Just Friends, een film die hij begin jaren negentig in Nederland maakte voor de VPRO.

Andere rollen in Il Mare zijn weggelegd voor Jeremy Irons, Christopher Plummer, John Corbett en Shohreh Aghdashloo. De film moet begin volgend jaar in première gaan.

( Bron: ANP)