Untergang kanshebber Oscar

Geen nominaties voor Fahrenheit 9/11

Der Untergang, de film van Oliver Hirschbiegel over de laatste dagen van Adolf Hitler, is genomineerd voor een Oscar voor beste niet-Engelstalige film. De Nederlandse inzending voor de Oscars, Simon van Eddy Terstall, heeft het niet gehaald. De andere kanshebbers in die categorie zijn Les Choristes (Frankrijk), As it is in Heaven (Zweden), The Sea Inside (Spanje) en Yesterday (Zuid-Afrika). Het is voor het eerst dat een film uit Zuid-Afrika is genomineerd voor een Oscar.

De gok van documentairemaker Michael Moore om zijn film niet in te zenden voor de beste documentaire-categorie, om zijn kansen op een nominatie voor beste film te vergroten, is verkeerd uitgepakt. Fahrenheit 9/11 kreeg uiteindelijk geen enkele nominatie. Voor beste documentaire zijn genomineerd: Super Size Me, Born into Brothels, The Story of the Weeping Camel, Tupac: Resurrection en Twist of Faith.

The Passion of the Christ kreeg drie nominaties, maar niet in de belangrijkste categorieën. De film kreeg nominaties voor camerawerk, make-up en muziek.

Shrek 2, The Incredibles en Shark Tale zijn genomineerd voor beste animatiefilm. Het liedje Accidentally in Love van de Counting Crows uit Shrek 2 werd genomineerd voor beste song.

Scenarioschrijver Charlie Kaufman is één van de kanshebbers op een Academy Award voor beste scenario (voor Eternal Sunshine of the Spotless Mind). In die categorie dingen ook Vera Drake (geschreven door regisseur Mike Leigh), The Aviator, Hotel Rwanda en The Incredibles mee.

De uitreiking van de Oscars vindt op 27 februari plaats in Hollywood. De show wordt gepresenteerd door Chris Rock.