Tsjechische film wint in San Sebastian

Regisseur is oud-Tiger Award-winnaar

De Tsjechische film Stesti (Engelse titel: Something Like Happiness) van Bohdan Sláma heeft op het filmfestval van San Sebastian de Gouden Schelp gewonnen. Actrice Ana Geislerová werd voor haar rol in die film tot beste actrice gekozen.

Bohdan Sláma won in 2002 een Tiger Award op het filmfestival van Rotterdam voor zijn debuut Divoké vcely (Wild Bees). Die film werd ook ingestuurd voor de Oscars.

De jury van de 53e aflevering van het filmfestival van San Sebastian werd voorgezeten door de Amerikaanse actrice Anjelica Huston.

De Speciale Juryprijs werd toegekend aan de Argentijnse film Iluminados por el fuego van Tristán Bauer. De Chinese regisseur Zhang Yang kreeg voor zijn film Xiang Ri Kui (Sunflower) de Zilveren Schelp voor beste regisseur. De Schelp voor beste acteur ging naar Juan José Ballesta, voor zijn rol in de Spaanse film 7 Virgenes.

De publieksprijs was voor Holy Lola van Bertrand Tavernier. Films die in San Sebastian buiten competitie werden vertoond, waren onder meer Match Point van Woody Allen, Paradise Now van Hany Abu-Assad en de nieuwe film van Michael Winterbottom, Tristram Shandy: A Cock and Bull Story.