Transamerica publiekslieveling op gay-festival

Winnaars Frameline bekend gemaakt

Transamerica van Duncan Tucker heeft de publieksprijs gewonnen op het 29e Frameline filmfestival in San Francisco. Op het lesbian, gay, bisexual en transgender-filmfestival vielen ook Gypo van Jan Dunn en Zero Degrees of Separation van Elle Flanders in de prijzen.

Het publiek stemde massaal op Transamerica. Deze film van debuterend regisseur Duncan Tucker vertelt het verhaal van de transseksueel Bree, gespeeld door Felicity Huffman (Lynette uit Desperate Housewives), die vlak voor zijn laatste operatie ontdekt een zoon te hebben. Hij zit vast wegens prostitutie en Bree gaat hem halen in New York. Samen reizen zij terug naar Los Angeles.

Gregg Araki, maker van het recente Mysterious Skin en van de apocalyptische tienertrilogie Totally Fucked Up, Doom Generation en Nowhere, kreeg een Frameline Award voor zijn hele oeuvre. Zero Degrees of Separation kreeg de Micheal J. Berg Award voor de beste documentaire en Gypo ontving de Levi's First Feature Award voor aanstormend talent.

Met 66.000 bezoekers is het Frameline festival het grootste en oudste festival ter wereld in zijn soort. Tien dagen lang werden 266 inzendingen uit 33 landen vertoond in vier theaters in San Fransisco.