The Governator vs Paparazzi

Schwarzenegger legt rioolpers aan banden

Arnold Schwarzenegger, de gouverneur van Californië, heeft een wet aangenomen die het paparazzi moeilijker moet maken beroemdheden lastig te vallen. In de wet wordt de maximale schadevergoeding verdrievoudigd, en wordt het de fotografen bovendien onmogelijk gemaakt winst te maken op de genomen foto's.

De wet volgt op een aantal incidenten waarin Hollywoodsterren als Reese Witherspoon en Scarlett Johansson fysiek werden lastiggevallen door opdringerige paparazzi. Zo was Lost in Translation-ster Johansson betrokken bij een auto- ongeluk dat volgens haar veroorzaakt was door agressieve paparazzi.

Oud- acteur Schwarzenegger getuigde in 1998 tegen twee fotografen die hem en zijn vrouw lastigvielen (de twee werden veroordeeld), en pleitte ooit voor een foto vrije zone in Los Angeles, waarin sterren niet lastiggevallen konden worden.

Tegenstanders van de wet zeggen dat hij niet grondwettelijk is. Zij redeneren dat niet iedereen een gelijke behandeling krijgt, omdat paparazzi harder gestraft worden dan bijvoorbeeld toeristen of fans die foto's van hun idolen maken.