The Aviator winnaar vier Britse filmprijzen

Prijs voor beste regie naar Mike Leigh

De Amerikaanse film The Aviator van regisseur Martin Scorsese was zaterdag met vier onderscheidingen de grote winnaar van de British Academy of Film and Television Arts (BAFTA). The Aviator werd uitgeroepen tot beste film, Cate Blanchett won de prijs voor beste vrouwelijke bijrol.

Toch viel het aantal prijzen voor The Aviator tegen, in aanmerking genomen dat de film veertien keer genomineerd was. Eén van de belangrijkste prijzen, die voor beste regie, ging niet naar Martin Scorsese maar naar Mike Leigh, voor Vera Drake. Leigh noemde het een verrassing. 'We zeggen altijd dat we verrast zijn, en ik heb het wel eens gezegd zonder dat ik het meende. Bij deze gelegenheid, gezien de andere namen, is het een echte verrassing, en een buitengewone eer.'

De grootste verrassing van de avond was echter dat Vera Drake niet tot beste Britse film werd gekozen. Die prijs ging naar My Summer of Love van Pawel Pawlikowski. Hoofdrolspeelster van Vera Drake, Imelda Staunton, kreeg de BAFTA voor beste vrouwelijke rol. Jamie Foxx kreeg de prijs voor beste acteur voor zijn rol in Ray, terwijl de beste mannelijke bijrol ging naar Clive Owen, voor zijn rol in Closer.

De publieksprijs ging naar Harry Potter and the Prisoner of Azkaban. Beste debuutfilm was A Way of Life van Amma Asante, die ter aanmoediging 19.000 pond mee kreeg.