TV5 Tiger Cub Awards voor Veere, Interlude en Nuuk

De twee Nederlandse korte films vallen in de prijzen

Op het IFFR zijn vrijdag voor het eerst de TV5 Tiger Cub Awards uitgereikt: drie keer drieduizend Euro moeten onderstrepen dat de korte film een "volwaardig filmgenre" is, aldus Sandra den Hamer.

Uit het totaal van ruim vierhonderd korte films die op het festival te zien waren, hadden de programmeurs 32 films geselecteerd. De jury, bestaande uit Kathleen Forde (USA), Kerry Laitala (USA) en Mariska Graveland (NL), hebben deze films in twee dagen bekeken in speciale Tiger Cub-blokken. Bij de winnaars zaten beide Nederlandse inzendingen.

Interlude van Joost van Veen ( Nederland) is gekozen "om het inventieve gebruik van de lichtgevoelige eigenschappen van het cinematografische medium waarmee de toeschouwer naar een onderwaterlandschap van sensuele, zilverachtige alchemie wordt geleid."

Nuuk van Thomas Köner (Duitsland) is gekozen "omdat het ons uitdaagt om bewuster te zijn van onze manier van waarnemen. NUUK wekt op om actiever te kijken en luisteren. Niet alleen naar de film zelf, maar ook naar het landschap van ons eigen bestaan."

Veere van David Lammers (Nederland) is gekozen "omdat het je opmerkzaam maakt van je blik op dingen die je normaal gezien over het hoofd ziet, gecompleteerd met een zeer verfijnd gebruik van geluid en muziek."

Veere, gebaseerd op het gelijknamige gedicht van Hans Groenewegen, is onderdeel van de achtdelige serie Gedichten Uit Zee. Eerder maakte Kees Hin een film naar aanleiding van Zomerzee, een gedicht van J.C. van Schagen; Clara van Gool maakte de de dans- en zwemfilm Reimerswaal naar een gedicht van Gerrit Achterberg.

Deze keuze onderstreept het progressieve karakter van het IFFR, want het zijn stuk voor stuk gewaagde, bijzondere films met een grote F. Terecht was er ook nog een speciale vermelding voor de Italiaanse korte film Being good at Mikles, over broer en zus die een strategie ontwikkelen om met hun gevoelens van pijn en vernedering, het gevolg van misbruik, om te kunnen gaan.