Submission toch niet op IFFR

Vertoning gaat om veiligheid niet door

De film Submission I van Theo van Gogh en Ayaan Hirsi Ali wordt toch niet vertoond op het International Film Festival Rotterdam. De organisatie maakte maandag bekend dat Column Productions heeft besloten de film niet ter beschikking te stellen op basis van veiligheidsadviezen. De productiemaatschappij is rechthebbende van de film.

De controversiële film zou op het festival tijdens een groot debat over vrijheid van meningsuiting in films, als hommage aan Van Gogh worden vertoond. Verschillende internationale filmmakers doen op 30 januari mee aan het debat, dat onderdeel is van het Rotterdam Film Parliament.

Column Productions meldt in een verklaring aan het filmfestival dat de productiemaatschappij verder geen mededelingen kan doen over het niet vrijgeven van de film, behalve dat is aangeraden voorzichtig om te springen met een vertoning van de film. 'Het betreffende advies is voor Column voldoende reden om van vertoning af te zien. We wensen namelijk niet het geringste risico te nemen met wie maar bij Column en Theo van Gogh betrokken was of is.'

Column gaat er vanuit dat het niet verschijnen van de film het debat in Rotterdam niet in de weg staat. 'Tot 2 november heeft iedereen de film kunnen bekijken en velen hebben dat gedaan. Iedereen weet waar Submission over gaat en de tekst is vrij beschikbaar.'

De film is een aanklacht tegen de islam, waarin vier naakte, mishandelde vrouwen in doorschijnende gewaden figureren. Op de lichamen is een aantal omstreden, vrouwonvriendelijke tekstfragmenten in het Arabisch gekalligrafeerd.