Star Wars-veiling succesvol

Twee ton voor Skywalker's lightsaber

De veiling van Star Wars rekwisieten, georganiseerd door de Amerikaanse organisatie Profiles in History, heeft meer dan twee miljoen dollar opgebracht. De grootste blikvanger was de lightsaber van Luke Skywalker uit de eerste Star Wars-trilogie. Deze was vooraf getaxeerd op ongeveer 60.000 dollar, maar bracht op de veiling meer dan 200.000 dollar op. Ook de lighsaber van Darth Vader en de wandelstok van Yoda brachten meer op dan verwacht.

Alle geveilde objecten komen uit de privé-verzameling van de Amerikaanse producent Gary Kurtz. Tijdens zijn samenwerking met George Lucas in de jaren zeventig verzamelde Kurtz een uitgebeide collectie Star Wars-spullen. Kurtz stelde vijfenzeventig objecten uit zijn verzameling beschikbaar om geld in te zamelen voor restauratie en conservering van zijn archief.

Niet alleen Star Wars-memorabilia gingen onder de hamer tijdens de veiling. De leren jas van The Terminator, gedragen door Arnold Schwarzenegger, bracht 41.000 dollar op en de leren jas die Harrison Ford droeg als Indiana Jones 94.000 dollar.

( Bron: AP)