Star Wars III breekt ook in Nederland records

170.000 bezoekers in openingsweekeinde

Ook in Nederland sneuvelen records sinds de première van de nieuwe Star Wars-film Revenge of the Sith. Ruim 170.000 bezoekers hebben de film sinds donderdag in de Nederlandse bioscopen gezien, goed voor een opbrengst van 1,3 miljoen euro in het eerste speelweekeinde.

Daarmee kent Star Wars III de beste opening van het jaar in Nederland, aldus een woordvoerster van Fox maandag. Voor het filmbedrijf is de science fictionfilm zelfs de beste opening ooit.

Ook in de rest van de wereld breekt de jongste Star Wars alle records. In de Verenigde Staten bracht de film in het weekeinde 158,5 miljoen dollar op. Hiermee stootte het The Matrix Reloaded, in 2003 goed voor 134,3 miljoen dollar, van de troon. Op de eerste speeldag bracht Star Wars III daar 50 miljoen op, ruim 5 miljoen meer dan Shrek 2 vorig jaar.

Toch heeft Star Wars III in de Verenigde Staten nog niet de daling van het bioscoopbezoek kunnen verhelpen. Hollywood is nog niet uit het dal gekropen waarin het al dertien weken verkeert. Ondanks het mega-succes van Revenge of the Sith was de kassa-opbrengst van het afgelopen weekeinde drieëneenhalf procent minder dan hetzelfde weekeinde vorig jaar.

Dat ligt vooral aan de films die op de tweede en derde plaats in de top tien staan: Monster-in-Law en Kicking & Screaming, die slecht presteerden in vergelijking met de nummer twee van vorig jaar, Troy - de nummer één was toen Shrek 2.

(Bronnen: ANP en AP)