Spielberg van start met film over gijzeling Olympische Spelen '72

Regisseur belicht controversiële rol Israël

Regisseur Steven Spielberg is begonnen met de verfilming van een belangrijke episode uit het langlopende conflict tussen Israël en de Palestijnen. De film concentreert zich op de bloedige gijzeling van Israëlische atleten op de Olympische Spelen van 1972 in München, meldde de Amerikaanse krant The New York Times dinsdag.

Met de verfilming van een controversiële periode uit de geschiedenis van Israël zet Spielberg zijn goede reputatie bij joden in zowel Israël als de VS op het spel, stelt het dagblad. Spielberg verwierf deze reputatie door zijn holocaustfilm Schindler's List en het oprichten van de Shoah Foundation, dat de getuigenissen van overlevenden van de holocaust vastlegt.

De nieuwe film van Spielberg zal met name de rol van de Israëlische geheime dienst, de Mossad, belichten. De Mossad bracht na de gijzeling in München acht Palestijnen om het leven wegens hun vermeende betrokkenheid bij de gebeurtenissen.

Tijdens de zomerspelen van 1972 gijzelden acht leden van de Palestijnse terreurbeweging Zwarte September elf Israëlische atleten. Na een mislukte bevrijdingsactie van de Duitse autoriteiten kwamen negen sporters, vijf van de acht gijzelnemers en een Duitse politieagent om het leven. De twee overige atleten waren aan het begin van de gijzeling al gedood.

Een aantal bekendheden, onder wie oud- president Bill Clinton, mochten het script van het nieuwe werk van Spielberg alvast bekijken. De film waarvan de naam nog niet bekend is, zal op 23 december verschijnen in Amerikaanse bioscopen.

(Bron: ANP)