Speelfilm Van den Dop op komst

Hoofdrol voor Halina Reijn in Blind

Actrice Tamar van den Dop gaat in december haar eerste speelfilm regisseren. Dat heeft producent Phanta Vision dinsdag bekendgemaakt. De film, waarvoor Van den Dop ook het scenario schreef, heet Blind en vertelt over de liefde tussen een blinde jongen en een albino vrouw. De hoofdrollen worden vertolkt door Halina Reijn en de jonge Belgische acteur Joren Seldeslachts.

De 35-jarige Van den Dop maakte eerder wel al de korte film Lot, over een vijfjarig meisje dat de overeenkomsten tussen haar en haar oma herkent. Het filmpje werd bekroond op talloze festivals over de gehele wereld en behoorde tot de laatste tien geselecteerde films voor de Oscar voor beste korte film. Als actrice was Van den Dop onder meer te zien in de films Karakter en Op hoop van zegen en de serie Zwarte sneeuw. Daarnaast speelde ze in diverse theatervoorstellingen.

De opnames van Blind vinden plaats in België en Bulgarije. De film moet begin 2007 in première gaan. Het is de eerste productie die met behulp van de vernieuwde cv-regeling wordt gefinancierd. De cv-regeling biedt particulieren en bedrijven de mogelijkheid te investeren in Nederlandse speelfilms in ruil voor belastingvoordelen. Volgens de oude regeling konden alleen particulieren in films investeren, nu kunnen ook bedrijven dat doen.

(Bron: ANP)