Slecht jaar voor Hollywood

Half miljard minder omzet dan 2004

Hollywood heeft in 2005 een half miljard dollar minder verdiend dan in 2004. Volgens het Amerikaanse onderzoeksbureau Exibitor Relations Co bracht de verkoop van bioscoopkaartjes in 2004 nog 9,4 miljard dollar op, dit jaar was dat 8,9 miljard. Ruim zeven procent minder mensen bezocht in 2005 de bioscoop.

De teruggang wordt vooral veroorzaakt doordat mensen films vaker thuis kijken . Niet alleen worden steeds meer films illegaal gekopieerd, ook wordt de periode tussen de bioscoop- en dvd-release steeds korter. Hierdoor zijn mensen sneller geneigd te wachten op het moment dat een film uitkomt op dvd.

In oktober voorspelde onderzoeksbureau Adams Media Research dat de totale opbrengst van de dvd-verkoop in 2005 zou uitkomen op zeventien miljard dollar. Dit zou een stijging betekenen van twaalf procent ten opzichte van 2004. Ook de populariteit van videospellen speelt een belangrijke rol bij het afnemende bioscoopbezoek. Vooral tienerjongens en jonge mannen blijven vaak liever thuis achter hun spelcomputer dan dat ze naar de bioscoop gaan.

Om de teruggang nog enigszins te beperken was de hoop vooral gevestigd op het najaar: de vakantieperiode in december is na de zomerperiode de belangrijkste bron van inkomsten voor Hollywood. Naast The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe en Harry Potter and the Goblet of Fire waren de ogen vooral gericht op Peter Jacksons King Kong. Deze film maakte de afgelopen week echter een relatief zwakke start: in plaats van de verwachte 75 miljoen dollar bracht King Kong in de eerste vijf dagen 'slechts' 66 miljoen dollar op in de VS en Canada.

(Bron: Reuters)