Shirley Temple krijgt ereprijs

Meisje met de krullen geëerd door collega's

Voormalig kindsterretje Shirley Temple, nu 77 jaar oud, krijgt een oeuvreprijs. De Screen Actors Guild in Amerika kent Temple de onderscheiding toe voor haar omvangrijke filmcarrière, maar ook voor haar inzet voor de medemens, laat de Amerikaanse acteursvakbond op zijn site weten.

Temple krijgt de prijs, de belangrijkste van de club, in januari uitgereikt. Shirley Temple, het meisje met de krullen, speelde al vanaf haar derde in films als Poor Little Rich Girl en Curly Top. In 1934 maakte ze maar liefst tien films . Die succesvolle vertolkingen hielpen filmstudio 20th Century Fox door de Amerikaanse depressie heen. Na haar twintigste hield het filmsucces op.

Later richtte Temple mede de Internationale Federatie van Multiple Sclerose Organisaties op en werd ze Amerika's ambassadeur in Ghana en Tsjechoslowakije.

Voorzitter Melissa '(Het Kleine Huis op de Prairie') Gilbert van de Screen Actors Guild noemde Shirley Temples 'bijdragen aan de entertainmentindustrie zonder precedent, haar bijdragen aan de wereld geïnspireerd. In alles wat ze heeft gedaan en bereikt, heeft Shirley Temple ongekende gratie, talent en vastberadenheid getoond om maar te zwijgen over compassie en moed.'