Scorsese, Eastwood en Payne winnaars bij Golden Globes

Prijzen voor The Aviator, Million Dollar Baby en Sideways

The Aviator van Martin Scorsese en Sideways van Alexander Payne waren de winnaars bij de 62e Golden Globes, voor respectievelijk beste drama-film en beste comedy. De prijs voor beste regie ging naar Clint Eastwood, voor Million Dollar Baby. De Globes werden zondagavond uitgereikt in Beverly Hills.

De Golden Globes worden gezien als een goede barometer voor de Oscars. De afgelopen negen jaar werd de Golden Globe-winnaar voor beste film ook winnaar van de Oscar.

The Aviator was in zes categorieën genomineerd, en kreeg drie Golden Globes. Naast de prijs voor beste drama-film was er een Globe voor hoofdrolspeler Leonardo DiCaprio voor beste acteur en eentje voor componist Howard Shore, voor de beste filmmuziek.

Million Dollar Baby kreeg twee prijzen: naast die van beste regie voor Clint Eastwood, kreeg hoofdrolspeelster Hilary Swank een Globe voor beste actrice. Ook Sideways kreeg twee prijzen: beste comedy en beste scenario, voor Alexander Payne en Jim Taylor.

Annette Bening kreeg de Globe voor de beste vrouwelijke hoofdrol in een filmkomedie, voor haar rol in Being Julia. De prijs voor de beste mannelijke rol in een musical of komedie ging naar Jamie Foxx voor zijn rol als Ray Charles in Ray. Verrassende winnaars van de Globes voor beste bijrollen waren Clive Owen en Natalie Portman voor hun rollen in Closer; verwachte winnaars in die categorieën waren Morgan Freeman en Meryl Streep of Cate Blanchett.

De prijs voor de beste buitenlandse film ging naar de Spaanse film Mar Adentro (The Sea Inside) van Alejandro Amenábar. Acteur Robin Williams nam de Cecil B. de Mille Award voor zijn hele oeuvre in ontvangst. Ook Rolling Stones-zanger Mick Jagger kon met een gouden wereldbol naar huis. Hij kreeg die voor zijn song Old Habits Die Hard in de filmkomedie Alfie.