Rome krijgt Festa Del Cinema

Robert de Niro wordt adviseur

Er is meer bekend geworden over het nieuwe filmfestival dat de stad Rome wil beginnen. Het moet vanaf oktober 2006 jaarlijks plaatsvinden. De werknaam is Festa Del Cinema. Robert de Niro zal als adviseur optreden, op uitnodiging van burgemeester Walter Veltroni. Dat meldt Variety.

De filmliefhebber Veltroni hoopt hiermee Rome als filmstad op de kaart te zetten. Hij zocht De Niro vorige maand op in New York tijdens het Tribeca Film Festival, dat door De Niro opgezet is.

De opzet van het festival wordt gemaakt door filmcriticus Mario Sesti en Giorgio Gosetti, die een zijprogramma van het filmfestival van Venetië beheert. De bedoeling is om tijdens het festival vooral aandacht te schenken aan Europese films. Het zou een festival moeten worden dat in grootte vergelijkbaar is met de filmfestivals van Toronto, Rotterdam, Londen en New York. Het budget zou tussen de zes en acht miljoen euro zijn.

In maart werd al bekend dat Rome plannen had voor een filmfestival . Toen werd gespeculeerd dat het een geduchte concurrent voor het filmfestival van Venetië zou worden. Dat laatste wordt nu door betrokkenen met klem tegengesproken. Volgens Variety worden de officiële plannen voor het Festa Del Cinema gepresenteerd op het festival van Venetië, in september.