Richard Pryor (65) overleden

Acteur had sinds 1986 multiple sclerose

De Amerikaanse komische acteur Richard Pryor is zaterdag overleden. Dit heeft zijn vrouw laten weten. Pryor is 65 jaar geworden. Hij was al lang ziek: bij Pryor was in 1986 multiple sclerose geconstateerd.

Pryor speelde in tal van films. Ook trad hij op als stand-up comedian. Zijn shows zonder taboes maakten hem controversieel. De zwarte Pryor maakte racistische grappen.

De humor van Pryor was doorspekt met zelfspot. In zijn grappen blikte de in een gebroken gezin opgegroeide acteur vaak terug op zijn armoedige jeugd in Peoria in de staat Illinois.

Nadat hij van school was gestuurd en uit het leger was gezet, begon Pryor een loopbaan als stand-up comedian. Hij kreeg een contract voor optredens in Las Vegas waar hij 3000 dollar per show verdiende. De komiek werd al vrij vlot ontslagen omdat hij niet naliet het veelal blanke publiek te beledigen.

In 1972 speelde hij een pianospeler in de film Lady Sings the Blues over zangeres Billy Holliday. Verder maakte hij zijn opwachting in Car Wash uit 1976 en California Suite en The Wiz , beide uit 1978.

In zijn persoonlijke leven was Pryor weinig gedisciplineerd. Hij raakte verslaafd aan cocaïne. In 1980 stak hij zijn huis in brand. Achteraf gaf hij toe dat het een zelfmoordpoging betrof.

(Bron: ANP)