Regisseur Brisseau beschuldigd van seksueel misbruik

Screentests gingen volgens actrices te ver

De Franse regisseur Jean-Claude Brisseau, in 2003 Filmmaker in Focus op het Rotterdams filmfestival, moest zich donderdag in een rechtbank in Parijs verantwoorden voor erotisch getinte audities. Vier jonge actrices beschuldigen de regisseur van seksueel misbruik. Brisseau ontkent de beschuldigingen.

Tijdens de screentests voor de film Choses Secrètes (2002), die werden gehouden tussen 1996 en 2001, zou Brisseau de actrices geregeld gevraagd hebben in zijn bijzijn te masturberen, soms in het openbaar. Eén actrice verklaarde voor de rechtbank dat zij tussen de 20 en 30 van deze screentests gedaan heeft. Een aantal ervan werden door de regisseur gefilmd.

Volgens Brisseau (61) waren de audities artistiek verantwoord en essentieel voor zijn werk. Volgens het onderzoek van de aanklager waren de artistieke motieven echter bijzaak. Die conclusie is gebaseerd op het grote aantal screentests, de lange periode waarin ze plaatsvonden en het feit dat Brisseau zelf ook regelmatig tijdens de screentests masturbeerde. Volgens het onderzoek is het duidelijk dat Brisseau niet anders dan zijn eigen genot nastreefde.

De advocaat van Brisseau verklaarde dat zijn client toegeeft een aantal korte screentests te hebben gedaan met de actrices, in hotelkamers, restaurants, een bioscoop en bij hem of de vrouwen thuis. De beschuldiging van seksueel misbruik ontkende hij echter met kracht.

In een interview met Libération zei Brisseau eerder dit jaar dat hij in zijn werk seksuele gevoelens op dezelfde manier gebruikt als Hitchcock angstgevoelens gebruikte. Ook zei hij: 'Die erotische audities zijn onmisbaar. Ze stellen mij in staat te werken aan de stijl en het acteren voor we gaan filmen. Ze stellen mij in staat er achter te komen welkee kwaliteiten en problemen hun lichamen en acteren hebben.

Twee van de vier actrices beweren eveneens dat de regisseur hen zover kreeg te werken zonder vergoeding.

(Bron: The Guardian)