Rechtszaak over promotie Kameleonfilm

Uitgeverij Kluitman belemmert distributeur

De makers en de distributeur van de tweede Kameleonfilm willen dat uitgeverij Kluitman hen niet langer belemmert in het maken van reclame voor de film. Om dat voor elkaar te krijgen spannen zij een kort geding aan tegen de uitgeverij.

Kluitman geeft de boeken over de Friese tweeling Hielke en Sietse uit. De distributeur van de film, Bridge Entertainment Group, heeft afspraken gemaakt met bijvoorbeeld Calvé om promotiemateriaal voor de film bij pindakaas aan te bieden. De uitgeverij wil dat de distributeur stopt met deze reclamecampagne voor de tweede Kameleonfilm. Zij wil zelf de hand houden in de promotie van de film.

Volgens de makers is het in de filmbranche gebruikelijk om de distributie en de promotie van een film over te laten aan een derde, in dit geval Bridge Entertainment Group. Bovendien is voor de eerste Kameleonfilm ook op deze manier reclame gemaakt. Toen maakte Kluitman geen bezwaar.

Tijdens de rechtszaak komt ook een andere kwestie aan de orde. De makers willen bewijsstukken zien waaruit blijkt dat Kluitman bevoegd is filmrechten te verlenen. Kluitman weigert die bewijsstukken te overhandigen. Bij de makers van de film wekt dat argwaan op.

Uitgeverij Kluitman was vrijdag niet bereikbaar voor commentaar. Het kort geding dient vrijdag 1 april voor de rechtbank in Amsterdam. De première van de Kameleon 2 is juni dit jaar in elf steden. De film draait vanaf juli in de bioscopen.

(Bron: ANP)