RAI toont fragment Submission

Eerste dreigtelefoontjes zijn al binnen

De Italiaanse staatstelevisie RAI zendt donderdag een fragment uit van de film 'Submission' van regisseur Theo Van Gogh en politica Ayaan Hirsi Ali. Het fragment zal te zien zijn in het actualiteitenprogramma 'punto e a capo'.

De adjunct-directeur van RAI-DUE en presentator van 'punto e a capo', Giovanni Masotti, kreeg inmiddels vijf dreigtelefoontjes in het Arabisch. Ook medewerker Max Parisi kreeg drie bedreigende telefoontjes. Beide journalisten hebben aangifte gedaan, hoewel de inhoud van de dreigementen hen door de taalbarrière onduidelijk is.

Masotti besloot Submission uit te zenden, nadat de Lega Nord-politicus Edouard Ballaman hem de film liet zien. Ballaman, die via een Nederlandse vriend een video-opname kreeg van Submission, vertoonde de film eerder al in besloten kring in de Italiaanse Tweede Kamer en op 6 mei tijdens de herdenking van de moord op Pim Fortuyn in het Noord-Italiaansae Pordenone.

De Lega Nord-man wilde de film ook in het Europees Parlement vertonen, maar dat mocht niet. Ook Ballaman kreeg bedreigingen en heeft sinds kort een escorte. In 'punto e a capo' is een fragment van vier minuten te zien, waarna een studiodebat volgt met een vertegenwoordiger van een islamitische groepering, een Israëlische journaliste en een Arabische schrijver.

(Bron : ANP)