Producer Debra Hill (54) overleden

'Ze maakte de weg vrij voor andere vrouwen'

Schrijfster en producer Debra Hill, bekend van haar werk aan films als Halloween, The Fog en The Fisher King, is maandag op 54-jarige leeftijd aan kanker overleden in Los Angeles. In 2003 ontving ze een Crystal Award van de organisatie Women In Film.

Hill schreef het scenario van de horrorfilm Halloween (1978), samen met regisseur John Carpenter. Ze was jarenlang getrouwd met Carpenter, met wie ze veel samenwerkte. In een reactie op haar overlijden zei Carpenter dat Hill een ' pionier'was. 'Ze maakte de weg vrij voor de vrouwen die na haar kwamen.'

Hill heeft zich altijd ingezet voor de gelijke behandeling van vrouwen in Hollywood. Ze kreeg in 2003 een onderscheiding van de organisatie Women In Film , en zei bij die gelegenheid: 'Ik hoop dat er een tijd komt waarin Women In Film niet meer nodig zal zijn. Dat het People In Film zal zijn. Dat iedereen gelijk betaald wordt, gelijke rechten en gelijke kansen op de arbeidsmarkt heeft.'

Jamie Lee Curtis, die als 20-jarige de hoofdrol in Halloween speelde, noemde Hill 'de invloedrijkste vrouw in mijn professionele leven' en zei eeuwig dankbaar te zijn voor Hills steun aan het begin van haar carrière.

Behalve Halloween en de diverse vervolgfilms werkte Hill als producer aan Carpenters films Escape from New York en Escape from L.A. Ze begon in 1986 een eigen productiebedrijf, samen met Lynda Obst. Het bedrijf maakte onder meer The Fisher King van Terry Gilliam en Adventures in Babysitting.

Vanaf 1988 werkte ze eveneens voor de Disney-studio.Recent werkte Hill aan een remake van The Fog, die geregisseerd wordt door Rupert Wainwright. Ze had sinds 13 maanden kanker.

Hill was actief als lid van de Producers Guild of America en de Academy of Motion Picture Arts and Sciences. Ze maakte zich sterk voor de erkenning van het werk van producers.

(Bronnen: AP en Hollywood Reporter)