Pr-man Sharon promoot Munich

Spielberg start campagne in Israël

Om reclame te maken voor zijn nieuwe film Munich heeft regisseur Steven Spielberg Eyal Arad, de pr-man van de Israëlische premier Sharon, ingehuurd. Arad zal de film in eigen land promoten. Munich kan deze reclame wel gebruiken, aangezien veel Israëli's vrezen dat de film pro-Palestijns is.

Munich gaat over de nasleep van het gijzeldrama tijdens de Olympische Spelen van 1972 in München. Toen werd een groep Israëli's door Palestijnen gegijzeld en kwamen uiteindelijk elf Israëlische atleten om het leven. De film van Spielberg richt zich vooral op de rol van de Israëlische veiligheidsdienst, de Mossad, die na de gijzeling acht vermoedelijk bij de gijzeling betrokken Palestijnen opspoorde en executeerde. Israël heeft nooit officieel erkend daartoe opdracht te hebben gegeven.

Munich, die eind december in Amerika in première gaat en een maand later in Nederland te zien is, is al voor de release een omstreden productie. Spielberg baseerde de film op het boek Vengeance van de Canadese journalist George Jonas. Jonas schreef het boek na gesprekken met Juval Aviv, die zichzelf aanwees als leider van het Mossad-team dat de executies uitvoerde. Deze claim is echter nooit door andere bronnen bevestigd.

(Bron: ANP)