Polanski getuigt per video

Regisseur hoeft niet naar Engeland

Filmregisseur Roman Polanski mag via een videolink vanuit een Parijse hotelkamer getuigen voor een Londense rechtbank in een smaadzaak tegen het Amerikaanse tijdschrift Vanity Fair.

Dat hebben de Law Lords, het hoogste Britse rechtscollege, donderdag bepaald . Verraste juristen repten van een eerste stap naar 'virtuele rechtspraak'.

De Law Lords verwierpen het oordeel van een lagere rechter, die vond dat Polanski naar Londen moest komen. Maar daar loopt de regisseur, die Oscars won met zijn films Tess en The Pianist, kans op uitzetting naar de VS. Justitie in de VS zoekt hem sinds hij in 1977 bekende seks te hebben gehad met een dertienjarig meisje. Polanski vestigde zich daarna in Frankrijk en heeft nooit meer een voet gezet in de VS of Engeland.

Zijn smaadzaak tegen Vanity Fair gaat terug op een artikel uit 2002 over de moord in 1969 op Polanski's toenmalige vrouw Sharon Tate. Op weg naar haar begrafenis, zo schreef het blad, zou hij geprobeerd hebben een vrouw te verleiden in een New Yorks restaurant. Inmiddels staat vast dat de regisseur op dat moment niet in het restaurant was. Polanski heeft het incident altijd ontkend.