Peter Greenaway maakt film over Rembrandt

In kader van Rembrandt-jaar 2006

Regisseur Peter Greenaway gaat een film maken over schilder Rembrandt van Rijn. Dat heeft producent Kees Kasander dinsdag bekendgemaakt. De titel van het project luidt Nightwatching.

De film speelt zich af voor, tijdens en na het schilderen van De Nachtwacht, zijn beroemdste schilderij. Nightwatching wordt gemaakt in het kader van het Rembrandt-jaar dat in 2006 plaatsvindt. Het is dan vierhonderd jaar geleden dat de schilder werd geboren.

Het is bedoeling dat de film in mei of juni van dat jaar in première gaat. Tegelijkertijd gaat kunstenaar Greenaway een installatie inrichten in het Rijksmuseum in Amsterdam waarop de personages op het wereldberoemde schilderij worden belicht. Het project zal te zien zijn tijdens het Holland Festival.

De film concentreert zich op de gevolgen die het schilderen van de Nachtwacht op het leven van Rembrandt had. 'De Nachtwacht betekende het begin van het einde voor hem,' stelt producent Kasander. 'Niet veel mensen kennen dat verhaal.'

Rembrandt verloor drie kinderen en zijn vrouw in die periode. Hierna volgden nog veel andere, vaak jongere vrouwen die de schilder weinig goeds brachten. Bovendien ging de kunstenaar boven zijn stand leven, wat uiteindelijk tot zijn faillissement leidde.

Greenaway schrijft op dit moment aan het script voor de film. Hoofdrolspelers zijn nog niet bekend . De bedoeling is dat de opnames voor de Engelstalige film in het najaar plaatsvinden. De kosten voor de Engels-Frans-Duits-Nederlandse coproductie bedragen tussen de 4 en 6 miljoen euro.

(ANP)