Paramount koopt DreamWorks

Studio Spielberg ten onder aan schulden

Jenny Hoogeboom ,

Filmstudio Paramount Pictures heeft DreamWorks SKG overgenomen. Paramount, onderdeel van Viacom, betaalt 1,6 miljard dollar (1,36 miljard euro) voor de onafhankelijke filmstudio van onder anderen Steven Spielberg. DreamWorks' meest succesvolle afdeling, DreamWorks Animation, blijft echter onafhankelijk.

Paramount betaalt meer dan een miljard dollar en neemt tevens de schulden van DreamWorks over. Deze bedragen zo'n 500 miljoen dollar. De overname kwam voor velen als een verrassing, aangezien DreamWorks al maanden in onderhandeling was met Universal. Nu Paramount de studio heeft overgenomen is er nog maar één grote onafhankelijke filmstudio over, Lions Gate Entertainment.

DreamWorks SKG werd in 1994 opgericht door regisseur/producent Steven Spielberg, muziekproducent David Geffen en Disney-topman Jeffrey Katzenberg. De drie wilden met hun studio niet alleen de filmwereld veroveren, maar ook naam maken op gebied van muziek, televisie en internet.

Het liep anders. In 1999 werd afgezien van het bouwen van een high-tech studio in Los Angeles, DreamWorks Records werd in 2004 verkocht aan Universal Music Group en de televisieproducties werden sterk ingekort. Ondanks enkele succesvolle filmproducties, waaronder Saving Private Ryan en American Beauty, kende Dreamworks de laatste jaren ook verscheidene flops, zoals het 120 miljoen dollar kostende The Island van afgelopen zomer.

DreamWorks Animation, de afdeling die onder andere verantwoordelijk was voor de succesvolle animatiefilm Shrek, blijft onafhankelijk. De tak van DreamWorks kwam vorig jaar in handen van publieke aandeelhouders. Wel mag Paramount de komende zeven jaar films van DreamWorks Animation distribueren.

Volgens Paramount zullen Spielberg en Geffen beiden betrokken blijven bij DreamWorks. Geffen als directeur en Spielberg als producent.