Paradise Now wint Gouden Kalf

Ook Guernsey valt in de prijzen op NFF

Paradise Now van regisseur Hany Abu-Assad is tijdens het 25ste Nederlands Film Festival uitgeroepen tot beste Nederlandse film van het jaar. Paradise Now is een psychologische thriller over twee jonge Palestijnen die worden gerekruteerd om een zelfmoordaanslag te plegen in Tel Aviv. Met de explosieven al op zijn lichaam, begint één van de jongens te twijfelen. Volgens de jury weet de film 'op zeer geloofwaardige wijze een ontluisterende realiteit terug te brengen tot puur menselijke proporties'.

Guernsey, vooraf gezien als de grote favoriet, won drie prijzen: Nanouk Leopold werd uitgeroepen tot beste regisseur, Maria Kraakman werd door de jury gezien als beste actrice: 'Deze actrice is in staat ons haar ware grote verdriet te tonen maar dit ook tot in de laatste minuut spannend te houden.' Guernsey won ook de prijs van de Nederlandse filmcritici (de KNF Prijs).

Thijs Römer won het Gouden Kalf voor beste acteur voor zijn rol in Theo van Goghs laatste film 06/05. Van Gogh kreeg samen met de vorige week overleden regisseur Willem van de Sande Bakhuyzen een speciale Juryprijs. 'De Jury hecht er aan om aan de betekenis van beide regisseurs voor de Nederlandse Film en het Nederlandse televisiedrama een blijvende erkenning te geven door de toekenning van een Speciale Juryprijs voor hun producties in competitie en hun oeuvre.'

Grote verliezer was Zwarte zwanen. De film, die onlangs wel een Gouden Ui ontving voor minst lucratieve Nederlandse film, kreeg ondanks vijf nominaties slechts een troostprijs: Bart Jilesen won voor Beste Geluid.

Sophie van Winden (voor Leef!) en Yahya Gaier, Tygo Gernandt, Micha Hulshof, Gürkan Küçüksentürk en Mimoun Oaïssa (allen voor Het Schnitzelparadijs) ontvingen de onderscheidingen voor beste bijrollen. De "Schnitzel-groep" werd door de jury ' vitaal, bruisend en de motor van de film' genoemd.

Alle Gouden Kalveren:
BESTE LANGE SPEELFILM
Paradise Now

BESTE REGIE
Nanouk Leopold (Guernsey)

BESTE ACTRICE
Maria Kraakman (Guernsey)

BESTE ACTEUR
Thijs Römer (06/05)

SPECIALE JURYPRIJS
Theo van Gogh voor 06/05, Medea en zijn oeuvre
Willem van de Sande Bakhuyzen voor Lepel, Leef! en zijn oeuvre

TISCALI PUBLIEKSPRIJS
Leef!

KNF PRIJS
Guernsey

BESTE VROUWELIJKE BIJROL
Sophie van Winden ( Leef!)

BESTE MANNELIJKE BIJROL
Yahya Gaier,Tygo Gernandt, Micha Hulshof, Gürkan Küçüksentürk en Mimoun Oaïssa (Het Schnitzelparadijs)

BESTE TV DRAMA
De Kroon

BESTE LANGE DOCUMENTAIRE
Lomax the Songhunter

BESTE KORTE DOCUMENTAIRE
De kinderen van mijn vader

BESTE KORTE FILM
Dialoofoefening

BESTE SCENARIO
Tamara Bos ( Het paard van Sinterklaas)

BESTE CAMERA
Melle van Essen (Echoes of War)

BESTE MUZIEK
Paul M. van Brugge (Alias Kurban Said)

BESTE PRODUCTION DESIGN
Gert Brinkers (Lepel)

BESTE MONTAGE
Sander Vos (Paradise Now)

BESTE SOUND DESIGN
Bart Jilesen (Zwarte Zwanen)