Paradise Now Palestijnse Oscarinzending

Derde inzending sinds erkenning Palestina

Paradise Now, de speelfilm van de Nederlands-Palestijnse regisseur Hany Abu-Assad, is de Palestijnse inzending voor de Oscars. Al eerder werd bekend dat de film ook is geselecteerd voor een European Film Award.

Paradise Now is pas de derde film ooit die door Palestina kon worden ingezonden. Tot voor kort werden de Palestijnse Autonome Gebieden niet als land erkend. De twee voorgangers waren Divine Intervention van Elia Suleiman en The Olive Harvest van Hanna Elias.

Paradise Now is een van oorsprong Nederlandse productie, gerealiseerd in een Nederlands/Duits/Franse co-productie in samenwerking met een Israëlische co-producent. Hierdoor wordt de film als Nederlandse film en als Europese film erkend (Paradise Now won tijdens het filmfestival van Berlijn de Blaue Engel Award voor beste Europese film).

De Oscar Academy beoordeelt op taal en inhoud, en omdat de film Arabisch is gesproken en grotendeels in de Palestijnse gebieden is opgenomen, wordt hij door hen als Palestijns gezien.

Paradise Now is een psychologische thriller over twee jonge Palestijnen die worden gerekruteerd om een zelfmoordaanslag te plegen in Tel Aviv. Met de explosieven al op zijn lichaam, begint één van de jongens te twijfelen.

Paradise Now beleeft tijdens het Nederlands Film Festival op 30 september de Nederlandse première. Vanaf 20 oktober draait de film landelijk in de bioscoop.