Oscar-commissie kort gehouden

Meer regels tegen partijdigheid ingesteld

De leden van de kiescommissie van de Academy Awards moeten zich in de toekomst aan strakkere regels houden. Om de (schijn van) partijdigheid tegen te gaan, is het voor de leden niet meer toegestaan om als gastheer op te treden bij vertoningen van genomineerde films.

'Het is een verscherping van de regel dat Academyleden niet publiekelijk een film mogen steunen', zegt Sid Ganis, voorzitter van raad voor public relations van de Oscars. Het is de leden van de kiescommissie op geen enkele wijze meer toegestaan om steun te zoeken voor een film waar hun voorkeur naar uitgaat. De nieuwe regels zijn van kracht tussen het moment dat de nominaties bekend worden gemaakt en de uitreiking.

Ook de regels rond het contact tussen de productiemaatschappijen en de commissie zijn verscherpt. De maatschappijen trekken alle registers open om hun films te promoten bij de individuele leden. Voorheen kregen de leden bij hun promotiemateriaal ook vliegtickets en elektronische gadgets. Ook mogen de promotiedvd's die de maatschappijen sturen slechts objectieve informatie bevatten en geen trailers of andere reclame.

Bron: Guardian/ BBC