Opnieuw Nederlandse nominatie Studenten Oscar

Mike van Diem was laatste winnaar

De korte studentenfilm Over rozen van regisseur Remy van Heugten is in Hollywood genomineerd voor de Studenten Oscar. Dat heeft de Nederlandse Film en Televisie Academie woensdag bekendgemaakt.

De 23 minuten durende film vertelt over de lotgevallen van een Indiase rozenverkoper in het Amsterdamse nachtleven. Over rozen won in 2004 op het Nederlands Filmfestival de Tuschinski Award voor de beste examenfilm van de Nederlandse Film- en Televisie Academie. De film won eveneens de AVRO- Nassenstein Startprijs.

Voor de Studenten Oscar werden uit inzendingen uit vijftig landen vijf nominaties gekozen. De Academy of Motion Picture Arts and Sciences (AMPAS) maakt 12 juni de winnaar bekend. De winnaar krijgt een Oscarbeeld, net als de winnaars van de grote broer van de Studenten Oscar. Het is de tweeëndertigste maal dat de uitreiking plaatsvindt.

Nederland is de afgelopen jaren vaker voor de prijs genomineerd geweest. De eindexamenproducties van onder meer regisseurs Tim Oliehoek (Vet Hard!) en Dana Nechushtan (Dunya en Desie) maakten al eerder een kans op het beeldje. De laatste keer dat Nederland de prijs daadwerkelijk won, was in 1990. Regisseur Mike van Diem werd toen bekroond voor zijn korte film Alaska. Zeven jaar later won Van Diem een grote Oscar voor zijn dramafilm Karakter.

Onder de bekende winnaars van de prijs bevinden zich onder meer Trey Parker (South Park), John Lasseter (Finding Nemo ) en Robert Zemeckis (Forrest Gump, Back to the Future).