Oeuvreprijs Pennebaker en Hegedus

Documentairemakers geëerd door collega's

Documentairemakers D.A. Pennebaker en Chris Hegedus ontvangen een oeuvreprijs van de International Documentary Association (IDA). Het echtpaar, dat samen onder meer The War Room en Down From the Mountain maakte, krijgt de prijs op 9 december tijdens het jaarlijkse IDA-prijzenfestijn.

Don Alan Pennebaker werd vooral bekend met zijn film Dont Look Back over Bob Dylan, en de registratie van het Monterey Pop-festival. Hij deed vaak niet alleen de regie, maar ook camerawerk en montage van zijn films. Samen met Richard Leacock werkte hij in de jaren zestig voor het eerst met een draagbare 16mm-camera, wat het camerawerk sneller en directer maakte. Die stijl kreeg veel navolging.

Pennebaker is in 1982 getrouwd met cameravrouw/regisseur Chris Hegedus. Het echtpaar maakte samen onder meer Down From the Mountain (over de muzikanten die in de film O Brother, Where Art Thou te horen zijn), The War Room (over de verkiezingscampagne van Bill Clinton in 1992) en Only the Strong Survive (over het soul-label Stax).

(Bron: Variety)