Naast Kalf nu ook Gouden Ui

Prijs voor slechtste Nederlandse film

De Gouden Kalveren krijgen dit jaar voor het eerst een tegenhanger: de Gouden Ui, de prijs voor de slechtste Nederlandse filmproducties van het jaar. Dat heeft initiator Joris van den Berg maandag bekendgemaakt.

Een groep vierdejaarsstudenten van de Nederlands Film en Televisie Academie organiseert het initiatief, geïnspireerd door de Amerikaanse Golden Raspberries . De Razzies voor slechtste film, regie, acteur en actrice worden elk jaar in Hollywood uitgereikt op de avond voor de Oscar-ceremonie. De Nederlandse Gouden Uien worden de avond voor de Gouden Kalveren-ceremonie uitgereikt.

'Het is zeker niet zo dat alles wat in Nederland gemaakt wordt erbarmelijk is,' legt journalist en aankomend filmmaker Van den Berg uit. 'Maar er zijn nog steeds te veel regisseurs en producenten die het publiek danig onderschatten. Of die überhaupt lijken te vergeten dat het toch de bedoeling is dat er publiek komt kijken naar een 3,6 miljoen euro kostende film met Georgina Verbaan in de hoofdrol.'

Het initiatief wordt bekostigd met behulp van sponsoren. 'Al zal de straatwaarde van de prijs bijzonder laag liggen.' De filmstudenten vermoeden niet dat iemand het lef heeft zijn prijs op te halen. 'Ook bij de Amerikaanse Raspberries duurde het vijftien jaar voordat dat daadwerkelijk een keer gebeurde.' De Nederlandse regisseur Paul Verhoeven schreef in 1996 geschiedenis door zijn beeld voor de flop Showgirls persoonlijk in ontvangst te nemen.

De uitreiking van de vijf Gouden Uien heeft donderdagavond 6 oktober plaats in de oude Scala-bioscoop in Utrecht. De toegang is gratis. De nominaties worden op 3 oktober bekendgemaakt.

(Bron: ANP)