Esmé Lammers is de nieuwe intendant bij Het Nederlands Fonds voor de film. Lammers is verantwoordelijk voor het ontwikkelen van commerciële speelfilmprojecten.

Lammers volgt Edwin de Vries op, die in 2003 aantrad. Eerdere intendanten waren Jean van de Velde en Burny Bos. De intendant maakt deel uit van het filmstimuleringsbeleid van het kabinet dat in 1999 van start ging en adviseert en begeleidt producenten en scenarioschrijvers bij het ontwikkelen en productierijp maken van marktgerichte filmprojecten. 'Ik ga er vanuit dat niemand hét weet in film, dat er geen recept bestaat voor succesvolle films', aldus Lammers. 'Er bestaan wel omstandigheden waaronder mensen goed functioneren , waarin ze zich gestimuleerd voelen, waarin de passie om iets te maken tot zijn recht komt en alles in het werk wordt gesteld om dat van het doek te laten stralen. Het Filmfonds is met dat oogmerk opgericht.'

Esmé Lammers (1958 ) is scenarioschrijver en regisseur van lange speelfilms en tv-producties. Lang leve de koningin!, haar eerste lange speelfilm (scenario en regie), ontving een Gouden Kalf voor Beste Lange Speelfilm in 1996. Na Lang leve de koningin! schreef en regisseerde Lammers de, met internationale cast opgenomen jeugdfilm Tom & Thomas (scenario en regie). Amazones, haar meest recente film naar een scenario van Barbara Jurgens, werd eind 2004 uitgebracht.