Kristallen Film voor Zielen van Napels

Documentaire trekt meer dan 10.000 bezoekers

De documentaire Zielen van Napels is bekroond met de Kristallen Film. Dat maakte het Nederlands Film Festival woensdag bekend. De prijs wordt toegekend aan Nederlandse documentaires die in de bioscoop meer dan 10.000 bezoekers trekken.

De documentaire van Vincent Monnikendam over de Italiaanse stad Napels ging dit jaar in januari in première tijdens het Internationaal Film Festival Rotterdam. De film draaide wereldwijd op meer dan twintig filmfestivals en werd uitgebracht in Duitsland, Frankrijk, Spanje, Oostenrijk en Engeland. IKON zendt vandaag op Nederland 1 de televisieversie van de documentaire uit.

Het Nederlands Film Festival en het Nederlands Fonds voor de Film introduceerden de Kristallen Film in april van dit jaar. Sinds 2001 kennen de organisaties al de Gouden en de Platina Film toe aan Nederlandse films met respectievelijk meer dan 100.000 en 400.000 bezoekers. Deze prijzen worden uitgereikt aan zowel films als documentaires. De Kristallen Film is uitsluitend bedoeld voor documentaires . De enige documentaire die eerder de Kristallen Film kreeg, is Stand van de Maan van Leonard Retel Helmrich.

(Bron: ANP)