Knetter wint publieksprijs Cinekid

Gedeeld eerste met Vrienden voor het leven

Knetter heeft zaterdag de publieksprijs gewonnen tijdens Cinekid, het filmfestival voor kinderen. De film van regisseur Martin Koolhoven moest de prijs, een geldbedrag van 15.000 euro, delen met de Noorse productie Vrienden voor het leven van Arne Lindtner Naess.

Het was de eerste keer in de geschiedenis van het festival dat twee films door het publiek even hoog werden gewaardeerd, aldus een woordvoerster van Cinekid.

De vakjury koos voor De kleine Italiaan van Andrei Kravchuk. Deze film is de Russische inzending voor de Oscars, de Amerikaanse filmprijzen die begin volgend jaar worden uitgereikt. De kleine Italiaan won eveneens 15.000 euro.

De prijzen werden uitgereikt in het Hilton in Amsterdam. Vijftien films waren genomineerd voor de prijzen voor beste jeugdfilm. De jury gaf een eervolle vermelding aan de Ierse film The Mighty Celt en de Iraanse productie Hayat.

SketchStudio, waarmee op de website van het jeugdprogramma Het Klokhuis sketches kunnen worden gemaakt, kreeg van de jury de Nieuwe Media Award . Het publiek deelde deze prijs uit aan het computerspel The Sims 2.

De jury van de Kinderkast-televisieprijzen voor de beste jeugdprogramma's roemde in de categorie fictie Lekker Dansen (VPRO) en in de categorie non-fictie Valerie (VPRO). Het publiek koos voor Hotnews.nl (Jetix) in de categorie fictie en in de categorie non-fictie voor de aflevering Tsunami van het NOS Jeugdjournaal.

(Bron: ANP)