Karim Traïdia verfilmt eigen jeugd

Kroniek in Algerije 'droom die uitkomt'

Regisseur Karim Traïdia maakt een film over zijn jeugd in Algerije. Dat heeft producent Motel Films woensdag bekendgemaakt. Het project luistert naar de titel Kroniek van Algerije en moet volgend jaar in Afrika worden gefilmd.

Traïdia maakte eerder de internationale hitfilm De Poolse Bruid, die onder meer voor een Golden Globe werd genomineerd. De 55-jarige regisseur noemt het maken van Kroniek van Algerije 'een droom die uitkomt. Deze film wilde ik al sinds mijn twintigste maken.'

Het verhaal concentreert zich op zijn jeugd in het Algerijnse dorp Besbes, dat vlak naast de frontlinie lag van de Frans- Algerijnse oorlog die in de jaren vijftig zijn geboorteland domineerde. De film eindigt op 19 maart 1962, de dag dat de strijdende partijen een bestand sloten.

'Het wordt geen politieke film over oorlog, maar over de beleving van een kind van die oorlog,' zegt Traïdia, die ook het scenario schreef. 'Terwijl Algerije vocht om zijn onafhankelijkheid te vinden, zocht ik als kind naar mijn eigen onafhankelijkheid. We hoorden de hele dag de geluiden van de doorlopende strijd die in de bergen woedde.' Het dorp Besbes zelf bestaat niet meer. Traïdia zoekt naar een soortgelijke locatie in Noord-Afrika.

De acteurs zijn nog niet bekend, maar Traïdia probeert wel een aantal Nederlandse spelers in het project te betrekken. 'Ze moeten echter goed Frans spreken, wat niet veel Nederlanders doen.' De filmmaker wil onder meer Serge-Henri Valcke benaderen.

Het Filmfonds heeft een bijdrage toegezegd voor de realisering van het ongeveer 1,5 miljoen euro kostende project. Producent Motel Films zoekt naar buitenlandse co- producenten.

(Bron: ANP)