KNF kiest voor Sin City

Guernsey beste Nederlandse film

De Nederlandse filmjournalisten hebben de grimmige Amerikaanse stripverfilming Sin City gekozen als beste film van 2005. Dat heeft de Kring van Nederlandse Filmjournalisten (KNF) woensdag bekendgemaakt.

De gedeelde tweede plaats was voor Mysterious Skin van Greg Araki, Nobody Knows Kore-eda Hirokazu en Kim Ki-duks Bin-jip. De vierde plaats was voor Crash van Paul Haggis.

De critici kozen Guernsey van Nanouk Leopold als beste Nederlandse film van het jaar. Het verhaal over een vrouw van wie het leven verandert nadat ze getuige is geweest van een zelfmoord oogstte eerder dit jaar veel succes op het Filmfestival van Cannes.

De tweede plaats was voor de familiefilm Het Paard van Sinterklaas van Mischa Kamp, de derde voor het terrorismedrama Paradise Now van Hany Abu-Assad. Guernsey werd door meer dan de helft van de filmjournalisten genoemd als beste Nederlandse film van het jaar.

De KNF is het contactorgaan van de Nederlandse filmjournalisten . Bij de vereniging zijn filmcritici van alle media aangesloten: van de Volkskrant tot NRC Handelsblad en de Gaykrant. Eerder werden Gegen die Wand ( 2004) en Finding Nemo (2003) uitgeroepen tot films van het jaar.

(Bron: ANP)