Joyride kanshebber Gouden Ui

Nominaties slechtste Nederlandse films

De Nederlandse films Gay, Joyride en Kameleon 2 zijn donderdag de grote kanshebbers bij de eerste uitreiking van de Gouden Uien. Dat heeft initiator Joris van den Berg maandag bekendgemaakt. De Gouden Uien worden dit jaar voor het eerst uitgereikt als tegenhanger van de Gouden Kalveren, de prijzen voor de beste Nederlandse films.

Gay is in vier categorieën genomineerd, Joyride heeft maar liefst vijf nominaties in drie categorieën. Ook Kameleon 2 ontving vijf nominaties, zij het in vier verschillende categorieën.

Van de film Joyride zijn alle drie de vrouwelijke hoofdrolspelers (Georgina Verbaan, Peggy Vrijens, Dorien Haan) genomineerd in de categorie slechtste actrice. De andere nominatie in deze categorie gaat naar Josefine van Asdonk, voor haar rol als tv-redactrice in Gay . Haar tegenspeler Hugo Metsers III krijgt een nominatie in de categorie slechtste acteur. Hij neemt het donderdag op tegen Daan Schuurmans (voor Snowfever en Floris), Chris Zegers en Steven de Jong (allebei voor Kameleon 2).

De Jong is zelfs tweemaal genomineerd: ook in de categorie slechtste regisseur maakt hij een kans (ook voor Kameleon 2). Andere kandidaten met wie hij om deze prijs mag strijden zijn Tom Six (Gay), Frank Herrebout (Joyride) en Johan Nijenhuis (Zoop in Afrika).

De Gouden Ui voor slechtste film gaat donderdag naar Gay, Joyride, Snowfever, Kameleon 2 of Amazones. De laatste categorie is 'meest vervelende verschijning in een speelfilm van een BN'er die geen acteur is'. Voor deze prijs zijn genomineerd Jim Bakkum (corpsbal in Snowfever), Jan Douwe Kroeske (omroeper in Kameleon 2), Chazia Mourali ( verpleegster in Vet Hard!), Erica Terpstra (burgemeester in Pluk van de Petteflet) en Sylvana Simons (dierenbeul in Zoop in Afrika).

Het initiatief voor de prijs komt van een groep vierdejaars studenten van de Nederlandse Film en Televisie Academie in Amsterdam. De Gouden Ui is geïnspireerd op de Amerikaanse Golden Raspberries, die elk jaar op de avond voor de Oscars worden uitgereikt.

(Bron: ANP)