Joyride is de slechtste film

Georgina Verbaan-film winnaar bij Gouden Uien

De film Joyride is donderdag de grote winnaar geworden bij de uitreiking van de Gouden Uien. De actiethriller van regisseur Frank Herrebout sleepte de prijzen in de wacht voor slechtste film, slechtste regie en slechtste hoofdrolspeelster Georgina Verbaan.

Daan Schuurmans werd uitgeroepen tot slechtste acteur van het jaar voor zijn rol als geile snowboardleraar in Snowfever. De actiefilm Vet hard! kreeg de Gouden Ui voor meest vervelende verschijning in een speelfilm van een BN-er die geen acteur is. Deze prijs ging naar presentatrice Chazia Mourali, die in Vet hard! een pinnige verpleegster speelt.

De speciale Ui voor grootste flop van het jaar ging naar de film Zwarte zwanen van regisseur Colette Bothof. De tragedie, die is genomineerd voor vijf Gouden Kalveren, was met een budget van 1 miljoen euro en slechts 978 bezoekers de minst lucratieve Nederlandse film van het jaar. Deze Ui was overigens de enige prijs die op basis van volledig objectieve criteria werd uitgereikt, beklemtoont de jury.

Regisseur Frank Herrebout en actrice Dorien Haan, beiden van Joyride, kwamen alle Uien voor hun film in ontvangst nemen. Herrebout bedankte de jury hartelijk voor de grote eer , maar beklemtoonde wel dat 'het echt niet zo makkelijk was om een film voor een appel en een ui te maken'. Actrice Georgina Verbaan moest vanwege toneelverplichtingen verstek laten gaan, maar liet wel weten erg blij te zijn met de prijs. 'Het is inderdaad niet de beste rol die ik ooit heb gespeeld', erkende ze.

Ook actrice annex presentatrice Chazia Mourali was niet zelf aanwezig, maar liet wel weten de prijs enorm te waarderen. 'Ik ben blij dat mijn marginale rol toch nog zoveel aandacht heeft getrokken.' Acteur Daan Schuurmans heeft als enige winnaar überhaupt niet gereageerd op de uitnodiging voor de Uien-ceremonie.

De grote 'verliezers' waren De Kameleon 2 van regisseur Steven de Jong en de romantische komedie Gay van Tom Six. Beide films waren genomineerd voor slechtste film, regie en acteurs, maar gingen met lege handen naar huis.

De Gouden Uien werden dit jaar voor het eerst uitgereikt als tegenhanger van de Gouden Kalveren, de prijzen voor de beste Nederlandse films die vrijdag worden uitgereikt. Het initiatief voor de prijs komt van een groep vierdejaars studenten van de Nederlandse Film en Televisie Academie in Amsterdam .

(Bron: ANP)