Jos Stelling-retrospectief op jubileumeditie Nederlands Film Festival

Vooraf tournee Gouden Kalf-winnaars

Het Nederlands Film Festival, dat dit jaar zijn 25-jarig jubileum viert, zet tijdens het festival oprichter Jos Stelling in de schijnwerpers. De regisseur wordt met een retrospectiefprogramma in het zonnetje gezet, ook verschijnt een dvd-box met zijn oeuvre. In de aanloop naar het festival zijn onder de noemer Kalverliefde - 25 jaar Gouden Kalveren on Tour vanaf 11 april in filmtheaters door het hele land films te zien die met Gouden Kalveren werden bekroond.

Filmmaker Jos Stelling richtte het festival vijfentwintig jaar geleden op onder de naam Nederlandse Filmdagen. De naam werd in 1994 gewijzigd in Nederlands Film Festival.

Het eerbetoon aan Stelling omvat de vertoning van de acht speelfilms en drie korte films die hij maakte, waaronder De illusionist, De wisselwachter en De wachtkamer. Stelling leidt de films zelf in en gaat na afloop in gesprek met het publiek. Die films worden door A-Film uitgebracht op een dvd-box, die tijdens het festival wordt gepresenteerd. Ook leidt Stelling samen met Bas Agterberg van de Universiteit Utrecht een serie ' Gedachtewisselingen over de artistieke film'.

De jubileumeditie van het Nederlands Film Festival vindt plaats van 28 september tot en met 7 oktober. In de aanloop er naartoe zijn in meer dan twintig filmtheaters in Nederland vijfentwintig weken lang films te zien die een Gouden Kalf wonnen. De tournee begint op 11 april in 't Hoogt in Utrecht met Louis van Gasterens documentaire Hans, het leven voor de dood.

Andere Gouden Kalf-winnaars die te zien zijn tijdens de tournee, zijn onder meer Flesh and Blood van Paul Verhoeven, Spoorloos van George Sluizer, De Noorderlingen van Alex van Warmerdam, Antonia van Marleen Gorris, Lang leve de koningin van Esmé Lammers, Nynke van Pieter Verhoeff en Lek van Jean van de Velde.