Het speurwerk blijft voorop staan

Hier en daar Tarantino-trekjes in speciale aflevering CSI

Sietse Meijer ,

Quentin Tarantino regisseerde Grave Danger, de slotaflevering van het vijfde seizoen van de Amerikaanse politieserie CSI. Is het een 'echte Tarantino' geworden?

Quentin Tarantino schijnt een obsessie te hebben met mensen die levend begraven worden. Dat heeft hij volgens Tarantino-vorsers van Italiaanse horror- regisseurs als Lucio Fulci en Antonio Margheriti. Nadat Uma Thurman als The Bride in Kill Bill 2 levend in een kist onder de grond belandde, is het nu rechercheur Nick Stokes die in CSI hetzelfde overkomt. Alleen is zijn kist van plexiglas, zijn er lampen in aangebracht en is er - zonder dat hij het weet - een webcam die beelden van hem uitzendt naar de andere CSI-rechercheurs.

Grave Danger, de slotaflevering van het vijfde CSI-seizoen, is anders van opzet dan de meeste afleveringen, waarin een moord wordt onderzocht. In deze aflevering wordt één van de CSI's ontvoerd en moeten zijn collega's hem zien te vinden voor de zuurstoftoevoer naar zijn plexiglas kist stopt. Spannend, zeker als er ook nog een stel bloeddorstige mieren wordt losgelaten in de kist.

De hand van Tarantino is niet alleen te herkennen in het gegeven van de levend begravene. Zo zitten twee agenten op een gegeven moment het Dukes of Hazzard- bordspel te spelen - waar, zoals Tarantino-fans zullen weten, hij een groot liefhebber van is. De verwijzing naar het paard van cowboy-acteur/zanger Roy Rogers, Trigger, moet ook door Tarantino bedacht zijn - evenals de gastrollen van Tony Curtis en Frank Gorshin (de niet lang na de opnamen overleden acteur die The Riddler in de tv-serie Batman speelde).

Opvallend is ook, zoals altijd bij Tarantino, de muziek. Het country-liedje Lucky Too van Bob Neuwirth ( ook bekend als Christmas in Las Vegas) dat Stokes zingt, het sixties-nummer Outside Chance van The Turtles dat door de ontvoerder wordt opgestuurd naar de CSI's - voor de hand liggend zijn ze niet, maar ze werken wonderwel, zoals in Tarantino's films ook vaak popsongs met succes aan de vergetelheid ontrukt worden (George Baker kan erover meepraten).

Ondanks deze Tarantino- trekjes is het toch eerst en vooral een aflevering van CSI gebleven. Het speurwerk staat voorop. Dat Tarantino's invloed niet de overhand heeft gekregen , komt vooral doordat hij het scenario niet geschreven heeft: hij heeft alleen het verhaal bedacht. En in zijn films zijn juist de dialogen altijd erg belangrijk: die maken een groot deel uit van Tarantino's vingerafdruk.

CSI : Grave Danger, vanavond op RTL4 vanaf 21:00 uur (deel twee van de extra lange aflevering).