Heldinnen in Filmmuseum

Kill Bill, Alien en Cassavetes' Gloria

Het Amsterdamse Filmmuseum presenteert deze zomer een programma over 'heldinnen'. Geen superbabes, maar 'elegante en gevaarlijke vrouwen van vlees en bloed'. Het begint op 1 juni.

Het Filmmuseum wil met het programma een overzicht geven van ruim honderd jaar onafhankelijke en strijdvaardige filmheldinnen.

Belangrijke films in het programma zijn onder meer La mariée était en noir van François Truffaut, met Jeanne Moreau, Johnny Guitar van Nicholas Ray met Joan Crawford en Gloria van John Cassavetes met Gena Rowlands. Gloria zal ook in filmhuizen door het land te zien zijn.

Het programma omvat tevens een aantal films die uit meerdere delen bestaan, zoals Kill Bill, Alien en Heroic Trio. Uit de collectie van het Filmmuseum komen films als Exposed!, Women in War en The Woman They Almost Lynched.

Aan het themaprogramma is ook een tentoonstelling verbonden, en een speciaal kinderprogramma, Jonge Heldinnen. Daarin worden onder meer Matilda, Ronja de Roversdochter en Mijn vader woont in Rio vertoond.

Het Filmmuseum staat van 1 juni tot en met 13 juli in het teken van de Heldinnen .