Geraldine Fitzgerald overleden

Iers-Amerikaanse actrice werd 91 jaar oud

De in Ierland geboren Amerikaanse actrice Geraldine Fitzgerald, bekend geworden door de klassieke film Wuthering Heights (1939), is zondag in New York overleden. Fitzgerald, die al jaren aan Alzheimer leed, werd 91 jaar. Dat heeft haar woordvoerder maandag bekendgemaakt.

De actrice werd in 1940 genomineerd voor een Oscar voor haar vertolking van Isabella Linton in Wuthering Heights, geregisseerd door William Wyler. In Dark Victory (1939) speelde zij samen met Humphrey Bogart en Bette Davis.

Fitzgerald werkte voor filmmaatschappij Warner Bros., waar ze in de jaren veertig regelmatig rollen weigerde en een tijd geschorst werd. Films waar ze desondanks in te zien was, zijn onder meer Shining Victory (1942), The Gay Sisters (1943) en Nobody Lives Forever (1946).

Later speelde ze in onder meer The Pawnbroker (1965), Arthur (1981) en Easy Money (1983). Naast haar filmrollen deed ze veel theaterwerk. In haar eentje deed ze in nachtclubs een act onder de titel Geraldine Fitzgerald Singing Songs of the Street, waarin ze praatte en zong over haar leven.

(Bron: AP, ANP)