Wat een fraaie aftrekpost leek, is voor een groep van ongeveer zeshonderd beleggers uitgedraaid op een forse financiële tegenvaller. Het stuklopen van filmfonds Hungry Eye kost hen een totaalbedrag van 6 miljoen euro. De Belastingdienst vermoedt een omvangrijke fraude met film-cv's van Hungry Eye.

Advocaat R. Zwiers zei maandag dat hij namens de gedupeerden voorlopige getuigenverhoren is begonnen om te achterhalen of er iemand aansprakelijk kan worden gesteld. De verhoren begonnen in juni voor de rechtbank in Amsterdam. Zwiers hoopt dat ze nog dit jaar kunnen worden afgerond.

De schadepost voor de gedupeerden hangt samen met naheffingen van de fiscus. Wie investeert in een zogeheten film-cv (commanditaire vennootschap), kan die kosten aftrekken bij de belasting. In het geval van Hungry Eye kwamen veel filmplannen nooit van de grond. De Belastingdienst is daarom begonnen met het terugvorderen van de onterecht toegestane aftrekposten.

De Telegraaf bericht dat het geld dat naar Amerika werd overgemaakt voor de productie van films, meteen weer werd teruggesluisd naar Nederland. Of er daadwerkelijk films zijn gemaakt met het geld dat de beleggers inlegden, is de vraag. De gedupeerden hebben zich verenigd in de 'Belangenbehartiging Participanten CV9'.

(Bronnen: ANP, De Telegraaf)