Filmwereld reageert met korte films op moord Van Gogh

Allerzielen: 'Verhalen aan de rand van de moord'

Nederlandse filmmakers, onder wie Eddy Terstall, Karim Traïdia en Martin Koolhoven, hebben vijftien korte films gemaakt naar aanleiding van de moord op Theo van Gogh. Een compilatie daarvan gaat onder de titel Allerzielen in april in première, en is een paar weken later bij de NPS op televisie te zien.

De vijftien films zijn een reactie op de polemiek en opwinding in Nederland na 2 november 2004. Het initiatief voor het project werd genomen door een aantal scenarioschrijvers. Zij wilden, aldus het persbericht, geen film over Theo van Gogh zelf maken, maar 'liever korte, eenvoudige verhalen vertellen vanaf de zijlijn'. Geen politieke analyses, maar reacties van bijvoorbeeld de buurvrouw en de trambestuurder. 'Verhalen aan de rand van de moord', aldus de producent.

De regisseurs, scenarioschrijvers en producenten werken belangeloos mee aan Allerzielen. Aan het project werken o.a. mee: Robert Alberdingk Thijm, Katrijn van As, Ger Beukenkamp, Martin Koolhoven, Constant Dullaart, Maria Goos, Mieke de Jong, David Lammers, Eddy Terstall, Karim Traïda, Gerrard Verhage en Mijke de Jong.

De film wordt op 20 april uitgezonden door de NPS.