Filmcritici Duitsland: 'Fetten Jahre' favoriet

Julia Jentsch en August Diehl beste acteurs

De Vereniging van Duitse Filmcritici (VdFk) heeft Die fetten Jahre sind vorbei van Hans Weingartner tot beste film van 2004 gekozen. Hoofdrolspeelster van die film, Julia Jentsch, was volgens de critici beste actrice, beste acteur was volgens hen August Diehl in Was nützt die Liebe in Gedanken.

Die fetten Jahre sind vorbei zat dit jaar (onder de titel The Edukators) in de competitie bij het filmfestival van Cannes. Het was de eerste Duitse film in elf jaar die tot de competitie werd toegelaten.

De onderscheidingen van de Duitse filmkritiek gelden als de oudste Duitse filmprijzen. Er worden in elf categorieën prijzen uitgedeeld. Vier daarvan (beste film, beste debuut, beste acteur en beste actrice) worden door alle 320 leden van de vereniging gekozen, de overige door speciale vakjury's.

Beste speelfilmdebuut van 2004 is volgens de VdFk de tragikomedie Schultze Gets the Blues van Michael Schorr. Voor het scenario van Marseille werd Angela Schanelec bekroond. Beste documentaire is volgens de critici Die Spielwütigen van Andres Veiel.

(Bron: DDP)