Farrow pleit Polanski vrij

Actrice getuigt in proces tegen Vanity Fair

Actrice Mia Farrow heeft ten gunste van Roman Polanski getuigd in het proces dat de regisseur heeft aangespannen tegen de Britse glossy Vanity Fair. Polanski heeft het blad aangeklaagd voor smaad vanwege een artikel uit 2002. Daarin stond dat hij op weg naar de begrafenis van zijn vrouw Sharon Tate, die in 1969 werd vermoord door leden van de sekte van Charles Manson, hevig flirtte met enkele vrouwen.

Op het proces in Londen, dat nu twee weken aan de gang is, heeft Vanity Fair al toegegeven dat de gebeurtenissen niet zouden hebben plaatsgevonden op de dag van de begrafenis, maar enkele weken later in het New Yorkse restaurant Elaine's .

Volgens Farrow, hoofdrolspeelster uit Polanski's film Rosemary's Baby en destijds met de regisseur aanwezig in Elaine's, was het niet de regisseur die flirtte, maar kwamen de avances van de kant van de vrouwen. 'Ik kan het me herinneren omdat ik het zo ongepast vond op dat moment'.

Polanski is zelf niet aanwezig in Londen, vanwege een langslepende ontuchtzaak uit zijn verleden . In 1977 werd hij door de Amerikaanse justitie aangeklaagd voor seks met een 13 -jarig meisje. Terwijl hij op borgtocht vrij was vluchtte Polanski naar Frankrijk, dat geen uitleveringsverdrag heeft met de VS. Na zijn vlucht in 1977 is hij nooit meer in de VS geweest, ook niet om zijn Oscar voor The Pianist ( 2003) op te halen.

Omdat Engeland wel een uitleveringsverdrag met de VS heeft, weigert Polanski in Londen te getuigen. Na een besluit van het Britse hooggerechtshof mag hij nu via een videoverbinding getuigen.

(Bronnen: BBC en The Guardian)